[Guide] Sådan skal du gøre det sidste døgn, før du løber halvmarathon (del 2 af 2)

photo-1598012268972-217e6036c419

Så er vi nået til anden og sidste del af min tidsplan for de sidste 24 timer før et halvmarathon.

I den første del gennemgik jeg tidsrummet fra 24 timer før start til sengetid, ca. 12 timer før start. I denne del kigger vi nærmere på selve løbsdagen.

Har du endnu ikke læst den først del, kan du finde den her.

* * *

Min tidsplan de sidste 24 timer før et halvmarathon (del 2 af 2)

Ca. 5 timer før start:
Jeg står op og jogger en helt rolig tur på ca. 15 minutter.

Ja, jeg ved godt at jeg i den første del skrev, at jeg løbe den sidste tur ca. 24 timer før halvmarathon. Det er så ikke altid helt korrekt. Ofte starter jeg faktisk løbsdagen med en kort joggetur.

Og hvorfor så det?

Jo: Jeg har altid usædvanligt trætte og tunge ben om morgenen, og derfor kan jeg godt lide at få banket den værste søvn og rust ud af kroppen med en kort joggetur.

Dette anbefaler jeg kun at gøre, hvis du 1) er vant til at løbe om morgenen og 2) ligesom mig har erfaring med, at din krop ikke rigtig fungerer, før du har været ude at løbe morgentur.

Hvis du tænker, at et halvmarathon i sig selv er langt nok at løbe på én dag, kan du opnå den samme effekt med en rask cykel- eller gåtur (fx til bageren efter morgenbrød) eller lidt klassisk morgengymnastik hjemme på stuegulvet.

Ca. 4 timer før start:
Jeg spiser morgenmad.

Typisk består min morgenmad af hvidt brød med pålæg som ost og honning, lidt frugt, kaffe og juice. Jeg spiser til jeg er mæt, men uden at overspise og jeg drikker ikke mere end normalt. På nuværende tidspunkt har jeg naturligvis sørget for at være velhydreret. Overdreven væskeindtag om morgenen betyder bare, at du skal tisse hele tiden op mod løbet - og sikkert også under løbet (det er der ingen grund til at spilde din tid på).

Tidsrummet fra ca. 3½ til ca. 1½ time før start:
Jeg pakker tasken, tager mit løbetøj på, påmonterer startnummeret, drikker måske en ekstra kop kaffe, går på toilettet (hellere en gang for meget end en gang for lidt...).
Og ellers sørger jeg bare for at få slappet så meget af som muligt, selvom det er svært pga. nervøsitet og rastløshed.

I min taske har jeg kun det mest nødvendige: Lidt tørt skiftetøj til efter løbet og mine konkurrencesko (jeg løber selve løbet i andre sko end dem jeg varmer op med). Hvis det er køligt eller hvis det regner, er det en rigtig god idé at medbringe et engangsregnslag, som du kan have på helt frem til starten går og derefter smide i startområdet.

Ca. 1 time før start:
Jeg ankommer til startområdet.

Her sørger jeg i første omgang for at finde et sted til min taske, hvorefter jeg stille og roligt påbegynder opvarmningen.

I forbindelse med større motionsløb er der blandt arrangørerne tilsyneladende opstået en tradition for at arrangere fællesopvarmning. Det består typisk af en række aerobiclignende øvelser styret af en højtråbende fitnesstype.

Det har jeg aldrig helt forstået.

Den bedste måde at varme op før du skal ud at løbe hurtigt, er at jogge helt roligt i 10-20 minutter. Dette kan så suppleres med lidt udstræk og et par progressive løb, hvor du langsomt øger tempoet i ca. 30 sekunder til du er tæt på din topfart (hold et par minutters pause mellem hvert løb).

Ca. 30 minutter før start:
Tid til det sidste toiletbesøg. Med mindre du klarer det i en busk, kan du godt regne med, at det tager længere tid end du lige regner med... Køer er en del af halvmarathon-oplevelsen!

Ca. 20 minutter før start:
Jeg finder min plads i startboksen. Dette tager også altid længere tid end forventet - især hvis du har ambitioner om at komme lidt frem i rækkerne. Er placeringen og tiden ikke vigtig for dig, så bare stil dig om bagved - og husk at tiden først starter, når du passerer målstregen.

Tidsrummet fra du har fundet din plads frem til start:
Sørg for at holde varmen og at holde dig i gang. Hop lidt på stedet, deltag i fællesopvarmningen og dans til musikken. Ønsk dine naboløbere et godt løb, uddel highfives og vær klar til at give den gas!